Als afstudeer project van de Academie Beeldende Kunsten Maastricht heb ik een Vistaria (vis snackbar) in Elburg omgebouwd tot een vis restaurant. En dit is het resultaat geworden. Met een zeer positief resultaat afgestudeerd en geslaagd. Hoe ben ik hier toegekomen tot dit ontwerp. Zelf ben ik opgegroeid in Elburg een Vissers stadje aan de vroegere Zuiderzee. Dit stadje waant zich in de middeleeuwen. De Oude Wallen met hun schitterende bomen, de smalle steegjes, de keitjesstoepen en prachtige doorkijkjes maken van de vesting een sfeervolle omgeving waar je heerlijk kan wandelen. Het ontwerp van de vissersstad is gebaseerd op het principe van de gulden snede, een zeldzaamheid in de stedenbouw, waaraan de stad zijn kenmerkende vorm met het rechthoekige stratenpatroon dankt.  

Tot 1932 lag de vissersplaats Elburg aan de Zuiderzee. Met de komst van de Afsluitdijk, het ontstaan van het IJsselmeer en de inpoldering is de afstand tot het open water flink vergroot. De visserij maakte plaats voor andere beroepen. De oude houten schepen die nog in de haven liggen, de botters, houden de herinnering aan Elburgs visserijverleden levend. Nog elk jaar vinden er de Botterdagen plaats. Via de het Veluwemeer en het Drontermeer kunnen watersporters de haven bereiken, die net buiten de oude vesting ligt.

Vroeger verliep de handel voornamelijk over het water. De ligging van Elburg was dan ook het gevolg van een strategische keuze. Al in 1367 maakte de vesting deel uit van de Hanze, een handelsverbond van Noord-Europese Hanzesteden. Tot 1932 lag de vissersplaats Elburg aan de Zuiderzee. Met de komst van de Afsluitdijk, het ontstaan van het IJsselmeer en de inpoldering is de afstand tot het open water flink vergroot. De visserij maakte plaats voor andere beroepen. De oude houten schepen die nog in de haven liggen, de botters, houden de herinnering aan Elburgs visserijverleden levend. Zie ook ontwerp.